Το Χαϊδάρι αποτελεί έναν ανεξάρτητο δήμο δυτικά των Αθηνών, ενώ οι πρώτοι του κάτοικοι ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στην περιοχή μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Στα πρώτα του χρόνια, και κυρίως στην ανατολική του πλευρά, το Χαϊδάρι ήταν ένας μεγάλος βοσκότοπος. Από το 1955 όμως ξεκίνησε η αστική ανάπτυξη με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1980 όπου η πόλη πήρε σε μεγάλο βαθμό τη μορφή που έχει σήμερα.

Το Χαϊδάρι χωρίζεται γεωγραφικά σε μικρότερες οι οποίες είναι: το κέντρο, τα Κουνέλια, το Δαφνί, η Άνοιξη, το Δάσος, τη Νέα Φώκαια και την Αστυθέα. Μεγάλο μέρος του δήμου καταλαμβάνει ο βοτανικός κήπος του Πανεπιστημίου Αθηνών με 1.500 στρέμματα έκταση.

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για την πόλη είναι ότι έχει αδελφοποιηθεί με την πόλη της Γαλλίας Βιλνέβ ντ’ Ασκ, διαδικασία που ξεκίνησε το 1998 από τον Κων/νο Τουρνάκη και ολοκληρώθηκε το 2001. Στην ίδια πόλη της Γαλλίας εγκαινιάστηκε η πλατεία Χαϊδαρίου  στις 9/5/2009.

Η περιοχή του Σκαραμαγκά στο Χαϊδάρι

Χαϊδάρι – Ιστορία

Κατά την επανάσταση του 1821, την ευρύτερη περιοχή του Χαϊδαρίου και με απόκλιση δύο ημερών, έγιναν δύο σημαντικές μάχες. Πιο συγκεκριμένα, στις 6 και στις 8 Αυγούστου του 1826ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τον Φαβιέρο αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Κιουταχή.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, οι έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, έκτισαν στο Χαϊδάρι το ναό της Παναγίας με εικόνες που σώθηκαν από την καταστροφή.

Στον Ελαιώνα βρίσκεται ο περίφημος πύργος Παλατάκι, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή εντός ενός μεγάλου αγροκτήματος. Το αγρόκτημα αυτό, κατά την αρχαιότητα, ονομαζόταν Αχερδάριον. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το πώς προέκυψε το όνομα του Χαϊδαρίου, όμως κατά την Τουρκοκρατία το αγρόκτημα Αχερδάριον πέρασε στην κατοχή του Χαϊδάρ Πασά. Το όνομα του πασά, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν παρατσούκλι (Χαϊντάρ) που στα αραβικά σημαίνει λιοντάρι.

Πολιτική παρουσία

Το Χαϊδάρι αποσπάστηκε από το Δήμο Αθηναίων στις 25/2/1934 μαζί με το Αιγάλεω και την Αγία Παρασκευή. Οι τρεις αυτές περιοχές αποτέλεσαν την κοινότητα Αιγάλεω. Το 1937 αποσπάστηκε από την κοινότητα Αιγάλεω και δημιουργήθηκε η κοινότητα Χαϊδαρίου. Αυτό διήρκησε έως το 1948 όπου το Χαϊδάρι προήχθη και επίσημα σε δήμο.

Το νέο Δημαρχείο στο Χαϊδάρι είναι ένα κόσμημα για την πόλη

Πολιτισμός

Στο Χαϊδάρι μπορείτε να δείτε ένα πλήθος μνημείων που είναι αφιερωμένα σε σημαντικές φιγούρες του τόπου και της Ελλάδας γενικότερα. Το μνημείο του Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Σμύρνης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι μόνο ένα δείγμα τιμών που έχει αποδώσει η πόλη στην ένδοξη Ελληνική ιστορία. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το νέο θέατρο Χαϊδαρίου που βρίσκεται στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και αποτελεί έναν  ανοιχτό χώρο πολιτισμού του δήμου. Στ ο χώρο αυτό έχουν ανέβει πολλές παραστάσεις και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναυλίες ενώ διαθέτει σύγχρονα καμαρίνια και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Αθλητισμός

Τα αθλητικά δρώμενα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα δήμο όπως αυτός του Χαϊδαρίου. Η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης «Α.Ο Χαϊδαρίου» ιδρύθηκε το 1937 και έχει σαν έδρα το Δημοτικό Γήπεδο Δάσους Χαϊδαρίου. Στο Χαϊδάρι υπάρχει και το γήπεδο Τάκης Χαραλαμπίδης (πρώην Σιδηρόπουλος), όνομα που έλαβε το 2007 στη μνήμη τουπροέδρου του Α.Ο Χαϊδαρίου που έφυγε από τη ζωή το 2001.